Danny de Vries / Publicatie “Brief aan Marcel”

Opdrachtgever: Danny de Vries

Twintig jaar na de vuurwerkramp wordt de wereld geteisterd door het corona-virus. De mensheid vecht tegen een onzichtbare vijand, die verslagen moet worden. Straten zijn leeg, winkels gesloten, grote evenementen afgelast. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is het corona-virus het gesprek van de dag. Ander nieuws bestaat niet meer.

 

Het doet oud-journalist Danny de Vries denken aan hoe hij de vuurwerkramp heeft beleefd. De wereld draaide toentertijd nog wel gewoon door, maar voor hem en Enschede, ging het ná 13 mei 2000 alleen nog maar over deze ramp en stond het leven wél stil. Als freelance-verslaggever/cameraman van de regionale omroep RTV Oost, maakte hij destijds unieke televisie-beelden en legde hij de vuurwerkramp in Enschede haarfijn vast. Zijn beelden gingen de wereld over. Zijn eigen wereld stond op z’n kop.

 

Om zijn ervaringen en gevoelens niet te vergeten en om te voorkomen dat hij deze rampzalige gebeurtenis krampachtig ging proberen te onthouden, schreef hij alles op. Twintig jaar later haalt hij het verhaal, dat hij tot op de dag van vandaag nooit meer had gelezen, weer tevoorschijn. Tijdens de ‘intelligente lockdown’ in maart en april 2020 schrijft hij een brief aan zijn oud-collega en vriend, video-journalist Marcel van Nieuwenhoven, die op de fatale 13e mei 2000 door de allesvernietigende explosies om het leven kwam.

Danny de Vries (1974) is communicatiedeskundige en gespecialiseerd in reputatie, strategie en lobby. Hij studeerde af aan de Universiteit Twente in risico-en crisiscommunicatie. Sinds 2005 is hij directeur van bureau Albers De Vries en vanaf 2015 directeur van de Twentse Ambassades. Hij was daarvoor jarenlang actief als journalist voor zowel radio, tv als krant en kreeg landelijke bekendheid door zijn beelden van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Deze ramp heeft voor een belangrijk deel bepaald wie hij is en wat hij doet. In 2018 werd De Vries benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn rol rond de vuurwerkramp, zijn inzet voor Twente, Koningshuis en LHBT-emancipatie.

Omslag en vormgeving: BUREAUBAS. Omslagbeeld: privécollectie Danny de Vries en Carlo ter Ellen, De Twentsche Courant Tubantia. Uitgeverij: Vries Frame Productions b.v.

Ontwerp van het boek, Brief aan Marcel, van Danny de Vries

Waar is het boek te koop?

  • Brief aan Marcel is in Enschede online en fysiek te koop bij Boekhandel Broekhuis
  • Vanaf 1 mei is Brief aan Marcel verkrijgbaar via de lokale boekhandel en bol.com

Meer informatie

ISBN 978-90-9033128-7